Kursus BBM (Autistic Children)

Assalamualaikum wbt semua..

Apa khabar hari ni? harap semua sihat dan sentiasa bahagia disamping insan insan tersayag ya :)

Oh hari ni saya dan beberapa rakan berkesempatan mengikuti Kursus Pembinaan Bahan bantu mengajar untuk  anak anak Autistic. Perjalanan dari rumah Dr. Nazean dan En. Zaini berdekatan kolej kediaman ke-9 UM ke Fakulti Pendidikan UKM taklah lama sangat, (saya pun tak pasti berapa minit masa yang diambil) tapi sampai sahaja kat UKM, sempat berpusing pusing berulang alik  dari main gate ke Fakulti Pendidikan sebab kami tak tahu jalan. aiyokk. But alhamdulillah, sampai jugak akhirnya.

Ramai parents yang dah sampai. oppst, actually pgrm dah start pun. Lepas dapat kumpulan, masing masing bawa haluan sendiri.. Saya, Sayuti Sabdan, dan En. Zaini dalam kumpulan yang sama,

Tahap Anak: Beginner :)

Madihah dan Jj pula bersama kumpulan:

Tahap Anak: Advance (klu xsilap)

So bermulalah sesi pembelajaran bersama Kakitangan Makmal Autism UKM. (eh betul tak ni?? hhehe)

Banyak perkara baru yang saya dapat hari ni..haa jom tengok bahan bahan yang dieksploitasikan pada hari ini :)


# Ni bahan 1st saya buat.. "FIRST THEN"

Kad ni sebenarnya untuk membantu anak anak autistic mengatur rutin harian mereka. Sbb mereka sebenarnya tidak mampu mengatur, mengagak, apa yang perlu dan akan dilakukan setiap kali, dan setiap hari.
So, dengan kad hijau dan dilekatkan First & Then, lepastu lekatkan pula gambar yang menunjukkan aktiviti yang akan atau perlu mereka lakukan. 

Contohnya: Work 1st, Then u can rest or play..

maksudnya anak anak ni tahu, lepas buat kerja or study, diorang akan dapat reward berbentuk rehat, games atau apa sahaja yang diorng suka. Nice kan cara ni.. sangat membantu mereka memahami rutin yang betul, dengan bantuan visual + listening to arahan. coz klu setakat arahan suara, mereka sememangnya kurang memahami..haa sebab tu la mereka ni dikategorikan sebagai AUTISM :) Special kan? :)

# xingat nama kad hijau ni apa, tp jenis plastik yg tebal.. 


Ni pula basket untuk letakkan buttons + benang. Pelajar akan masukkan benang pada lubang buttons tu satu persatu.. ini akan melatih daya fokus mereka yang umumnya sangat kurang.

Label tu untuk memudahkan guru or parents untuk susunkan BBM secara sistematik. So senang nak detect klu bahan kat dalam basket hilang or sedang digunakan :)



haa yang ni dah siap lekat LABEL :)


Yang ni pula penyepit kain pelbagai warna.. nak buat apa? haa wait and see ya!! :)

oppsstt ni la bentuk bila buttons dah dimasukkan ke dalam basket, siap untuk digunakan! 


Yang ni pula KOTAK MISTERI.. hehe. kotak ni mestilah disediakan bersama-sama..sebabnya, pelajar pelajar akan belajar mengasingkan penyepit mengikut warna yang betul..haa tgk kat bawah ada contohnya..tapi harus diingat, penyepit tu jangan letak banyak sangat nnt student jadi boring n malas nak buat sbb ingatkan kerja dorang tu baaaanyak sangattt :D lepas beberapa minggu baru bole tambah bilangan penyepit ya! 

tadaaa!! ni lah kejadiannya yang sebenar benarnya! comel kan?? hee. sebab Miss Iza yang balut kotak ni..hehe


Yang ni pulak aktiviti yang paling simple sekali. Just nak bagi student masukkan ping pong balls tu kat dalam basket. simple kan? :)


Ni pula ala ala sistem fail kat sekolah.hehe. Fail ni kosong, pic buah2an sedap tu saya tampalkan, dan gam-kan dgn 'solatape'. supaya tahan agak lama..yela student kan agak ganazzz bila teruja dgn games sewaktu belajar..selamatkan BBM anda wahai guru2 dan parents2 hebat sekaliaaannn :)

Nnti, student akan amik kad dalam sampul yg kat kiiiiri skali tu, dan padankan dgn pic yang dah ada kat sebelah kanan. 



Yang ni pun lebih kurang sama. Cuma yang ni nak bagi student bermain dengan Bentuk :)


Yang ni adalah RUTIN MENGGOSOK GIGI. dari awal saaampai akhir :)
So that student akan faham langkah demi langkah cara nak gosok gigi dengan betul :)
Gambar ni sebelum di liminate kan, so kami liminate kan sendiri kat dalam kelas.



Wajah setelah diliminatekan. haa bole buat sendiri je. Nnt bole la beli mesin tu..beli skali bole guna berrrrkali kali kali..berbaloi baloii.hehe



Last skali buh sticker ni kat hujung setiap bentuk..then kita arahkan student untuk ikut titik titik yang sedia ada. Simple but mencabar :)


 Ni pun sama..tapi saya rasa kena letak satu sticker sahaja,then letakkan arahan sama ada 'dari atas ke bawah or dari bawah ke atas", hehe pandangan je; supaya lebih JELAS :)

Ni yang amsih kosonggg..agak seronok bermain lekat lekat sticker..hehe


Ni la hasilnyaaaaa..banyakkk kannn??? :)



Oh ya! ini la en. Sayuti Sabdan. Rakan sekelas dalam benkel ini. (Pinjam muka jap, tayangn free maa.hee)


Bersama BBM yang menarik comel dan baaaaanyaaaakkkkkk :)


Dah masukkan dalam bonet.. xsabar untuk berkongsi dgn Family Akademi Fakih Intelek minggu depan! :)



Sebelum bertolak balik.. (Jj, Madihah & Miss Iza)

Nak masukkan lagi pics osem peserta peserta lain kat dlm ni..sangattt2 besstttt :)



Ibu IMAN, IHSAN, ISLAM :) yg berkerudung purple..semoga Allah anugerahkan saya ketabahan dan kesabaran seperti beliau, dan insan2 terpilih yg lain.amiinn.

Waahh Madihah & Jj khusyuk buat BBM :)

Sempat jugak Miss Iza posing.. acredit to adik Haaziq yg snap gambar ni :)

Dr. Hasnah Toran. Kegigihanmu inspirasiku :)

En. Zaini (husband Dr. Nazean- berkemeja maroon) dan rakan beliau. eh, en.Zaini..thnx sbb drive kitorang ke UKM, thnx ats sharing sepanjang pjalanan & thnxxx sbb treat us lunch tadi :)
En. Zaini sangattt penyayang & sgt2 baik..untung Dr. Nazean & family sbb ada ketua keluarga sehebat beliau!

Khusyukkk ustaz Sayuti 

Parents or therapist ye? xsempat kenal pun :(

Ni kak Ery Kumagai.. Mak kepada student kami UMMAR TARO..cantik nama sehensem tuannya..fuhh rindu kat Ummar henseeeemmmmm :)

 Okay lah setakat ni saja perkongsian untuk kali ni..Banyak benda nak sebuat pasal Autism ni tapi jari jemari dah macam nak bertambah runcingn dah ni..hehe. nak minta stopkan aktiviti menaip dgn kadar yang segera. hehe. so, next entry..tunggu yaa!! 



Salam mesra salam sayang fillah.,

Sunday, 18 March 2012

Kursus BBM (Autistic Children)

Assalamualaikum wbt semua..

Apa khabar hari ni? harap semua sihat dan sentiasa bahagia disamping insan insan tersayag ya :)

Oh hari ni saya dan beberapa rakan berkesempatan mengikuti Kursus Pembinaan Bahan bantu mengajar untuk  anak anak Autistic. Perjalanan dari rumah Dr. Nazean dan En. Zaini berdekatan kolej kediaman ke-9 UM ke Fakulti Pendidikan UKM taklah lama sangat, (saya pun tak pasti berapa minit masa yang diambil) tapi sampai sahaja kat UKM, sempat berpusing pusing berulang alik  dari main gate ke Fakulti Pendidikan sebab kami tak tahu jalan. aiyokk. But alhamdulillah, sampai jugak akhirnya.

Ramai parents yang dah sampai. oppst, actually pgrm dah start pun. Lepas dapat kumpulan, masing masing bawa haluan sendiri.. Saya, Sayuti Sabdan, dan En. Zaini dalam kumpulan yang sama,

Tahap Anak: Beginner :)

Madihah dan Jj pula bersama kumpulan:

Tahap Anak: Advance (klu xsilap)

So bermulalah sesi pembelajaran bersama Kakitangan Makmal Autism UKM. (eh betul tak ni?? hhehe)

Banyak perkara baru yang saya dapat hari ni..haa jom tengok bahan bahan yang dieksploitasikan pada hari ini :)


# Ni bahan 1st saya buat.. "FIRST THEN"

Kad ni sebenarnya untuk membantu anak anak autistic mengatur rutin harian mereka. Sbb mereka sebenarnya tidak mampu mengatur, mengagak, apa yang perlu dan akan dilakukan setiap kali, dan setiap hari.
So, dengan kad hijau dan dilekatkan First & Then, lepastu lekatkan pula gambar yang menunjukkan aktiviti yang akan atau perlu mereka lakukan. 

Contohnya: Work 1st, Then u can rest or play..

maksudnya anak anak ni tahu, lepas buat kerja or study, diorang akan dapat reward berbentuk rehat, games atau apa sahaja yang diorng suka. Nice kan cara ni.. sangat membantu mereka memahami rutin yang betul, dengan bantuan visual + listening to arahan. coz klu setakat arahan suara, mereka sememangnya kurang memahami..haa sebab tu la mereka ni dikategorikan sebagai AUTISM :) Special kan? :)

# xingat nama kad hijau ni apa, tp jenis plastik yg tebal.. 


Ni pula basket untuk letakkan buttons + benang. Pelajar akan masukkan benang pada lubang buttons tu satu persatu.. ini akan melatih daya fokus mereka yang umumnya sangat kurang.

Label tu untuk memudahkan guru or parents untuk susunkan BBM secara sistematik. So senang nak detect klu bahan kat dalam basket hilang or sedang digunakan :)



haa yang ni dah siap lekat LABEL :)


Yang ni pula penyepit kain pelbagai warna.. nak buat apa? haa wait and see ya!! :)

oppsstt ni la bentuk bila buttons dah dimasukkan ke dalam basket, siap untuk digunakan! 


Yang ni pula KOTAK MISTERI.. hehe. kotak ni mestilah disediakan bersama-sama..sebabnya, pelajar pelajar akan belajar mengasingkan penyepit mengikut warna yang betul..haa tgk kat bawah ada contohnya..tapi harus diingat, penyepit tu jangan letak banyak sangat nnt student jadi boring n malas nak buat sbb ingatkan kerja dorang tu baaaanyak sangattt :D lepas beberapa minggu baru bole tambah bilangan penyepit ya! 

tadaaa!! ni lah kejadiannya yang sebenar benarnya! comel kan?? hee. sebab Miss Iza yang balut kotak ni..hehe


Yang ni pulak aktiviti yang paling simple sekali. Just nak bagi student masukkan ping pong balls tu kat dalam basket. simple kan? :)


Ni pula ala ala sistem fail kat sekolah.hehe. Fail ni kosong, pic buah2an sedap tu saya tampalkan, dan gam-kan dgn 'solatape'. supaya tahan agak lama..yela student kan agak ganazzz bila teruja dgn games sewaktu belajar..selamatkan BBM anda wahai guru2 dan parents2 hebat sekaliaaannn :)

Nnti, student akan amik kad dalam sampul yg kat kiiiiri skali tu, dan padankan dgn pic yang dah ada kat sebelah kanan. 



Yang ni pun lebih kurang sama. Cuma yang ni nak bagi student bermain dengan Bentuk :)


Yang ni adalah RUTIN MENGGOSOK GIGI. dari awal saaampai akhir :)
So that student akan faham langkah demi langkah cara nak gosok gigi dengan betul :)
Gambar ni sebelum di liminate kan, so kami liminate kan sendiri kat dalam kelas.



Wajah setelah diliminatekan. haa bole buat sendiri je. Nnt bole la beli mesin tu..beli skali bole guna berrrrkali kali kali..berbaloi baloii.hehe



Last skali buh sticker ni kat hujung setiap bentuk..then kita arahkan student untuk ikut titik titik yang sedia ada. Simple but mencabar :)


 Ni pun sama..tapi saya rasa kena letak satu sticker sahaja,then letakkan arahan sama ada 'dari atas ke bawah or dari bawah ke atas", hehe pandangan je; supaya lebih JELAS :)

Ni yang amsih kosonggg..agak seronok bermain lekat lekat sticker..hehe


Ni la hasilnyaaaaa..banyakkk kannn??? :)



Oh ya! ini la en. Sayuti Sabdan. Rakan sekelas dalam benkel ini. (Pinjam muka jap, tayangn free maa.hee)


Bersama BBM yang menarik comel dan baaaaanyaaaakkkkkk :)


Dah masukkan dalam bonet.. xsabar untuk berkongsi dgn Family Akademi Fakih Intelek minggu depan! :)



Sebelum bertolak balik.. (Jj, Madihah & Miss Iza)

Nak masukkan lagi pics osem peserta peserta lain kat dlm ni..sangattt2 besstttt :)



Ibu IMAN, IHSAN, ISLAM :) yg berkerudung purple..semoga Allah anugerahkan saya ketabahan dan kesabaran seperti beliau, dan insan2 terpilih yg lain.amiinn.

Waahh Madihah & Jj khusyuk buat BBM :)

Sempat jugak Miss Iza posing.. acredit to adik Haaziq yg snap gambar ni :)

Dr. Hasnah Toran. Kegigihanmu inspirasiku :)

En. Zaini (husband Dr. Nazean- berkemeja maroon) dan rakan beliau. eh, en.Zaini..thnx sbb drive kitorang ke UKM, thnx ats sharing sepanjang pjalanan & thnxxx sbb treat us lunch tadi :)
En. Zaini sangattt penyayang & sgt2 baik..untung Dr. Nazean & family sbb ada ketua keluarga sehebat beliau!

Khusyukkk ustaz Sayuti 

Parents or therapist ye? xsempat kenal pun :(

Ni kak Ery Kumagai.. Mak kepada student kami UMMAR TARO..cantik nama sehensem tuannya..fuhh rindu kat Ummar henseeeemmmmm :)

 Okay lah setakat ni saja perkongsian untuk kali ni..Banyak benda nak sebuat pasal Autism ni tapi jari jemari dah macam nak bertambah runcingn dah ni..hehe. nak minta stopkan aktiviti menaip dgn kadar yang segera. hehe. so, next entry..tunggu yaa!! 



Salam mesra salam sayang fillah.,