Assalamualaikum wbt :)

Rajin pula tangan ni menaip hari ni.. Mudahan kita dapat manfaat.

Sekembali dari perjalanan jauh merentas hutan bangunan. Fuhh. Alhamdulillah akhirnya berakhir sebuah pengembaraan (4 hari 3 malam).. Sempat bertemu adik2 tersayang, Ayun, Hadi, Pika.. dan yang paling hottzzz sy sempat bertemu dan bersua muka tgn adik comel sy, Huda Bt Mohamad Nasir. Gadis bijak dan peramah. Pertemuaan singkat tapi saaaangan manis! :)

Singgah makan di KL Sentral waktu lunch hour tadi, ramai orang bukan main.. Tapi tetap digagahi langkah kaki sbb sangattt lapar. (padahal dah makan megiiii goreng sedapp air tangan Pika di hostel td) haha betapa kuatnya hamba makan sekarang. Pastu order makanan, makanan dpn mata terus makan, usai doa dibaca. Tengah2 bersantap, ada sorg gadis chinese dtg dari bahagian depan restoran. Dia dtg dari satu meja ke meja yang lain.. Seorang pn xpedulikan gadis tu.. Tapi gadis tu tetap tersenyum..manisss. 

Sampai giliran sy, gadis tu tunjuk isyarat (lambai tangan-= hai), lepas tu jari telunjuk diletak pada telinga n mulut dia. haa maksudnya =sy pekak + bisu..( tiba2 sy Teringat pada anak2 FAKIH..riiindunyaaaa). Sy yang sedang makan segera tunjukkan isyarat tangan, sy maksudkan wait. tapi maybe sbb salah sign, gadis tu pun terus pergi.. Sy panggil semula (dgn isyarat yg dia bole nampak) dan hulurkan beberapa not wang kertas yg sy mampu. Maklumlah student. Nak biarkan tp xsampai hati. Nak beli barang yang dijual, xberapa nak mampu. so sy bagi seadanya dan semampu sy :)

Sebelum beredar gadis tu senyum sambil tunjuk isyarat thank u dan sy balas welcome. ooh bahagia rasa hati :)

Mudahan bisa meringan sedikit ebban beliau <3

Seminggu berlalu.. LM 2012

Assalamualaikum wbt..

Seminggu selepas tamat Praktikal di SMK Pengkalan Permatang.. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, dugaan ujian dipersimpangan tu mestilah ada kan, tapi kita sebagai hamba-Nya harus akur dan redha dengan ketentuannya..

Macam-macam hal berlaku sepanjan kurang lebih 3 bulan berada di bumi Kuala Selangor.. Semuanya menjadi pengajaran, sempadan, panduan dan yang pastinya akan menjadi kenangan abadi sepanjang umur ini, inshaallah. Bak kata ckigu-cikgu senior, Praktikal Mengajar pasti menjadi kenangai terindah sepanjang meniti denai bahkan lebuh perjalanan seorang GURU.. 

Aktiviti Praktikum juga bakal di'buku'kan tidak berapa lama lagi inshaallah.

Menjadi kerinduan kini, dan akan datang. Itu sudah semestinya! ^__^


Bismillah..

Assalamualaikum wbt..

Lamanya xupdate teratak usang ni..dah lebih 2 bulan kalau xsilap..xberkesempatan untuk mencatat kenangan kehidupan sepanjang tempoh tu,.millions sorry to myself  T____T

Apa-apa pun alhamdulillah hari ni sy tergerak hati dan terrrr-rajin tangan menggodek blog ni..inshaallah sy akan kongsikan hal2 yang menarik dan inshaallah bermanfaat buat semua.

Ehem, sebelum tu, kalau anda perasan, sebelum ni sy gunakan 'Miss Iza' tapi sekarang dah xbole guna nick tu lagi, atas sebab2 yang xbole dielakkan. (hehe)

Alhamdulillah.. Syukur yg xterhitung pada DIA Yang Maha SATU.. dengan izinNYA, sy selamat menjadi isteri yang sah buat Suami Tercinta, Zulfadhli alFahmi bin Abdul Hamid, pada 21.8.12 (raya ke-3) yg lalu.. alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah..

Inshaallah sy akan update sedikit demi sedikit tentang persiapan, hari bahagia juga hari2 praktikal sy di Kuala Selangor yg sangaaattt pengalaman pengajaran :)

Jumpa lagi :)

JUN nan INDAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.


Pagi yang indah dan sangat sangat nyaman. Alhamdulillah masih berkesempatan menunaikan solat subuh, masih dipelihara iman dan Islamnya diri ini..alhamdulillah

Sudah lama saya tidak menulis dan meng-update blog ni. Rindunya ya Allah Dia saja yang tahu. sedar tak sedar sudah masuk pertengahan JUN.. Pagi ni plan mahu ke pejabat Sistem Kemasukan dan Rekod (SKR) UM. Beberapa hal perlu saya selesaikan pada hari ini juga. Doakan semuanya okay ya..

ESOK saya akan berdepan dengan my first and final paper. Subjek yang agak santai tapi memang memeningkan kepala, Kepimpinan Diri dan Organisasi (KDO). Tapi, walau apa pun keadaannya, insyaAllah saya akan buat yang terbaik. 

Hm..terlalu bayak yang ingin saya kongsikan di sini, almaklumlah sudah berbulan-bulan-bulan lamanya terbiar tanpa penjagaan sewajarnya (oh no, zolim kah aku?? ngeheehe) insyaAllah saya akan update dan share apa yang saya lakukan sepanjang menghilangkan diri ya. 

Ok gtg now. Perlu menyambung pembacaan sebelum bersiap untuk ke SKR pukul 8.00 nanti. See ya! :)



OPPSTT..Melayan kerinduan pada si comel comel saya barang sekejap,
(Balqis Hannan & Damia Qistina)
**comel kan kan kan? geram bila tengok gambar ni..rasa mcm mau cubit cubit cubit n cium pipi dua dua!! :D




lots of love,

Kursus BBM (Autistic Children)

Assalamualaikum wbt semua..

Apa khabar hari ni? harap semua sihat dan sentiasa bahagia disamping insan insan tersayag ya :)

Oh hari ni saya dan beberapa rakan berkesempatan mengikuti Kursus Pembinaan Bahan bantu mengajar untuk  anak anak Autistic. Perjalanan dari rumah Dr. Nazean dan En. Zaini berdekatan kolej kediaman ke-9 UM ke Fakulti Pendidikan UKM taklah lama sangat, (saya pun tak pasti berapa minit masa yang diambil) tapi sampai sahaja kat UKM, sempat berpusing pusing berulang alik  dari main gate ke Fakulti Pendidikan sebab kami tak tahu jalan. aiyokk. But alhamdulillah, sampai jugak akhirnya.

Ramai parents yang dah sampai. oppst, actually pgrm dah start pun. Lepas dapat kumpulan, masing masing bawa haluan sendiri.. Saya, Sayuti Sabdan, dan En. Zaini dalam kumpulan yang sama,

Tahap Anak: Beginner :)

Madihah dan Jj pula bersama kumpulan:

Tahap Anak: Advance (klu xsilap)

So bermulalah sesi pembelajaran bersama Kakitangan Makmal Autism UKM. (eh betul tak ni?? hhehe)

Banyak perkara baru yang saya dapat hari ni..haa jom tengok bahan bahan yang dieksploitasikan pada hari ini :)


# Ni bahan 1st saya buat.. "FIRST THEN"

Kad ni sebenarnya untuk membantu anak anak autistic mengatur rutin harian mereka. Sbb mereka sebenarnya tidak mampu mengatur, mengagak, apa yang perlu dan akan dilakukan setiap kali, dan setiap hari.
So, dengan kad hijau dan dilekatkan First & Then, lepastu lekatkan pula gambar yang menunjukkan aktiviti yang akan atau perlu mereka lakukan. 

Contohnya: Work 1st, Then u can rest or play..

maksudnya anak anak ni tahu, lepas buat kerja or study, diorang akan dapat reward berbentuk rehat, games atau apa sahaja yang diorng suka. Nice kan cara ni.. sangat membantu mereka memahami rutin yang betul, dengan bantuan visual + listening to arahan. coz klu setakat arahan suara, mereka sememangnya kurang memahami..haa sebab tu la mereka ni dikategorikan sebagai AUTISM :) Special kan? :)

# xingat nama kad hijau ni apa, tp jenis plastik yg tebal.. 


Ni pula basket untuk letakkan buttons + benang. Pelajar akan masukkan benang pada lubang buttons tu satu persatu.. ini akan melatih daya fokus mereka yang umumnya sangat kurang.

Label tu untuk memudahkan guru or parents untuk susunkan BBM secara sistematik. So senang nak detect klu bahan kat dalam basket hilang or sedang digunakan :)



haa yang ni dah siap lekat LABEL :)


Yang ni pula penyepit kain pelbagai warna.. nak buat apa? haa wait and see ya!! :)

oppsstt ni la bentuk bila buttons dah dimasukkan ke dalam basket, siap untuk digunakan! 


Yang ni pula KOTAK MISTERI.. hehe. kotak ni mestilah disediakan bersama-sama..sebabnya, pelajar pelajar akan belajar mengasingkan penyepit mengikut warna yang betul..haa tgk kat bawah ada contohnya..tapi harus diingat, penyepit tu jangan letak banyak sangat nnt student jadi boring n malas nak buat sbb ingatkan kerja dorang tu baaaanyak sangattt :D lepas beberapa minggu baru bole tambah bilangan penyepit ya! 

tadaaa!! ni lah kejadiannya yang sebenar benarnya! comel kan?? hee. sebab Miss Iza yang balut kotak ni..hehe


Yang ni pulak aktiviti yang paling simple sekali. Just nak bagi student masukkan ping pong balls tu kat dalam basket. simple kan? :)


Ni pula ala ala sistem fail kat sekolah.hehe. Fail ni kosong, pic buah2an sedap tu saya tampalkan, dan gam-kan dgn 'solatape'. supaya tahan agak lama..yela student kan agak ganazzz bila teruja dgn games sewaktu belajar..selamatkan BBM anda wahai guru2 dan parents2 hebat sekaliaaannn :)

Nnti, student akan amik kad dalam sampul yg kat kiiiiri skali tu, dan padankan dgn pic yang dah ada kat sebelah kanan. 



Yang ni pun lebih kurang sama. Cuma yang ni nak bagi student bermain dengan Bentuk :)


Yang ni adalah RUTIN MENGGOSOK GIGI. dari awal saaampai akhir :)
So that student akan faham langkah demi langkah cara nak gosok gigi dengan betul :)
Gambar ni sebelum di liminate kan, so kami liminate kan sendiri kat dalam kelas.



Wajah setelah diliminatekan. haa bole buat sendiri je. Nnt bole la beli mesin tu..beli skali bole guna berrrrkali kali kali..berbaloi baloii.hehe



Last skali buh sticker ni kat hujung setiap bentuk..then kita arahkan student untuk ikut titik titik yang sedia ada. Simple but mencabar :)


 Ni pun sama..tapi saya rasa kena letak satu sticker sahaja,then letakkan arahan sama ada 'dari atas ke bawah or dari bawah ke atas", hehe pandangan je; supaya lebih JELAS :)

Ni yang amsih kosonggg..agak seronok bermain lekat lekat sticker..hehe


Ni la hasilnyaaaaa..banyakkk kannn??? :)



Oh ya! ini la en. Sayuti Sabdan. Rakan sekelas dalam benkel ini. (Pinjam muka jap, tayangn free maa.hee)


Bersama BBM yang menarik comel dan baaaaanyaaaakkkkkk :)


Dah masukkan dalam bonet.. xsabar untuk berkongsi dgn Family Akademi Fakih Intelek minggu depan! :)



Sebelum bertolak balik.. (Jj, Madihah & Miss Iza)

Nak masukkan lagi pics osem peserta peserta lain kat dlm ni..sangattt2 besstttt :)



Ibu IMAN, IHSAN, ISLAM :) yg berkerudung purple..semoga Allah anugerahkan saya ketabahan dan kesabaran seperti beliau, dan insan2 terpilih yg lain.amiinn.

Waahh Madihah & Jj khusyuk buat BBM :)

Sempat jugak Miss Iza posing.. acredit to adik Haaziq yg snap gambar ni :)

Dr. Hasnah Toran. Kegigihanmu inspirasiku :)

En. Zaini (husband Dr. Nazean- berkemeja maroon) dan rakan beliau. eh, en.Zaini..thnx sbb drive kitorang ke UKM, thnx ats sharing sepanjang pjalanan & thnxxx sbb treat us lunch tadi :)
En. Zaini sangattt penyayang & sgt2 baik..untung Dr. Nazean & family sbb ada ketua keluarga sehebat beliau!

Khusyukkk ustaz Sayuti 

Parents or therapist ye? xsempat kenal pun :(

Ni kak Ery Kumagai.. Mak kepada student kami UMMAR TARO..cantik nama sehensem tuannya..fuhh rindu kat Ummar henseeeemmmmm :)

 Okay lah setakat ni saja perkongsian untuk kali ni..Banyak benda nak sebuat pasal Autism ni tapi jari jemari dah macam nak bertambah runcingn dah ni..hehe. nak minta stopkan aktiviti menaip dgn kadar yang segera. hehe. so, next entry..tunggu yaa!! 



Salam mesra salam sayang fillah.,

Tutti Fruity (Nyum2)

السلام عليكم dan salam sejahtera!

Miss Iza harap uols semua sihat dan ceria harini..
hmm.. harini nak cerita pasaipaa ya?? hehe.. haritu Miss Iza ada join program under HEPUM, Unit Luar Kampus Uni. Malaya, yakni Program SURVIVAL LUAR KAMPUS..

haa..nak tau, program ni sangat2 lah best dan superbbb!! tak terkata..
Tapi kat sini bukan nak cerita pasal pgrm ni.. cuma kesan daripada pgrm ni.. haa.. kami dah creat group khas unt peserta2 Survival.. dan di sini kami semakin akrab dan rasa sayang pada adik2, dan teman2 seangkatan pun semakin mendalam..cheewah ayat..xbole blah..haha

Taktau mana datang cerita pasal Tutti Fruity ni haa.. eskrim yang yummy2..(hihi tau2 je yummy2 padahal xpenah makan pon sblom ni..) then asyik2 sebut2 Tutti Fruitty at last.. tiba2 rezeki datang bergolekk..yeaahh!! En. S Shamsudin nak belanja Miss Iza n da geng mamam Tutti Fruityyy.. sukaaaaaaa !!!!
dan alangkah beruntungnya Miss Iza dan kawan2 yang xbalik dapat mamam TF yg ternyata mmg
DAEBAKK !! ehem, special thanks to Tuan yang baik hati belanja all of us (Miss Iza, Jj, Masna & Fendi)

# Ni kat depan kedaii
a bit smoky right?? ala2 kat korea kononnya..haha
Padahalnya baru keluar dr dalam tu haa..sejukkk !! Mr. Kamera pon dah kesejukannn~berembun kott..hehe

#sebelum masuk tu..jumpa Fendy (siap buat gaya "fendy fendy fendy"..hehe)
#ni la Fendy.. Diva youu.. :)


 #Waktu makan2 dalam cafe Tutti Fruity~nyum2!
# haa,,ni la dia HERO kami pada hari kejadian.. hihi
En. S Ramlee & En. Khairul.. apapun, thnx sbb sudi belanja! Nyum2! :)


#Pics yg di snap sepanjang tempoh kejadian~ 
pssstt~haritu ada org xpuas hati sbb Miss Iza upload pics mereka2 ini shj.. x aci kata mereka..so, Miss Iza upload siiikit la pic yg ada muka Miss Iza yg xberapa nak cun ni haa.. hihi :P


# haaa.. snap2 laa puasss2..

#Oh My... Nyum3!!

 # Miss Iza & JJ ~ ada gaya kembar dak? bukan apa.. haritu time pgrm ada orang terrrsalah orang..hehe

#En. Khairul @ Nualis Zarai kiterrr & Mr. dIVA 

# Miss Iza & JJ (hajat nak yg bosau tu haa..kihkihh) :P


#Masna & Jj :)
haa.. hat ni sbnarnya before bertolak..tgah tggu lif pon menyempat lagikk..aiyokk

#Kesudahannya.. lepasni no tutti fruity.tutti fruity dah on fb..hihi
but still can make noise "nyum3'' kaannn?? heee!

oklah..stop kat sini dulu..nanti Miss Iza sambung cotcet cotcet ye!

do take care urself n happy happy happy smile alwayss..
Regards,

Jom mainnnn...

السلام عليكم dan salam sejahtera! 

Ni how ma?? kabare? apa khabar?? harap-harap semua sehat harini. Panjangnya cuti buatkan Miss Iza betul-betul boring. Maklumlah duduk jauh dari keluarga. Hari-hari dipenuhi dengan tidur, makan, reading, exploring, editing, dan macam-macam king-king lagi. Fesbuking pun xketinggalan. Boringnya hidup tanpa arah tujuan macamni.. Tuhan saja yang tahu betapa terseksanya minda ini.. (eleh padahal boleh je kan kalu nak buat or create sumthing yg agak berfaedah. Tapi saja nak buang masa..hee)
ok lah. beberapa hari ni Miss Iza ada beberapa perkara yang baaaru sangat di-try test.. apa dia? haa tgk pickat bawah nii..

Tadaaaa....





haa,.. ni dia barang bagus yang Miss Iza gilakan sekarang ni.. ntah dari mana datang perasaan ni..pantang ada masa free, mesti main benda alah ni. belajar la dengan tekunnya~siap hafal step untuk main lagu..Happy Bday  eeeleh kacang je kan?) but for me, ni benda special tauu,..dapat tune tu dah cukup membanggakan.. haa uols jangan nak gelak2.. Miss Iza baru belajar ni pun dah agak mampu nak mainkan lagu2 macam dalam movie Full House tuu..haa jangan main2.. (bangga sikit.. :P)


Haah?? Miss Iza beli piano?? aminnn ( aminkan cepat2, sbb kata2 tu kan DOA) hihi. adoyaii duit bayar sewa rumah pun kadang2 semput..ni kan pula untuk beli piano.. the cikai one pun susah nak dapat..manyak mahal woo.. ok, sebenarnya Miss Iza main guna laptop je.. haha. senang kan? klu uols nak main jugak pun boole! 

Macamana? hmm okay. rileks. firstly, kena lah download aplikasi Piano tu dulu.. 

#ok, sekarang kita kat desktop ye.

#klik kanan mouse, then pick gadget..klu dalam list gadget uols xde piano xpe. search je kat internet..oppstt tapi kena ada sambungan internet okay :)

#ok, bila dah dapat, tekan je terus untuk download..tadaa! siap dan bole start main. yeaahh! tahniahh :)

belajar sendiri or bole google kt youtube, cari je (tutorial piano, belajar piano, learn piano) kalau nak lagi best, taip je tajuk lagu beserta piano.. cth: HURT PIANO. :) then belajar n hafal step yg ada..uols pasti rasa super besttt!! mcm Miss Iza :)

Dan sekarang Miss Iza dah bercita2 nak beli Piano.. Tapi untuk waktu terdekat ni mmg xmampu.. haritu Miss Iza ternampak piano kat salah sebuah kedai kat The Curve..mak aiii, klu 24 ringgit tu xpela jugak..ni duaplohempat RIBU hengget..wowww..mahal tuuuuu..bole buat belanja KAWEN.hehe! ahaa..sebut kawen ni, myb Miss Iza bole buat syarat permintaan dalam list barang hantaran..kot2 la dapat kan?? siapa tauu,,hehe 

hmm..ok la,,Miss Iza dah penat membebel ni.. nanti sambung lagi ye! credit untuk junior Miss Iza kat UM, Miss Jameelea Jameel sebab banyak bantu dan tunjuk ajar Miss Iza not2 lagu yang best2 belaka..nanti kita main + berlatih sama2 lagi okayy :)

Dan untuk yang terakhir kalinyaa..

Nahhh..


Dream PIANO :)

Dan ni satu lagii..

haa..comel kan? untuk budak2 je..Miss Iza will make sure klu Miss Iza xdapat be the profesional one, anak-anak Miss Iza akan dapat pendidikan piano dengan baik..dan insyaAllah akan jd the best kat Malaysia one day..(aiseh, kawen x lagi, dah fikir pasal anak..kikiki) well, hidup mest ada plan kan kan kan?? hee :)

so doa2kan untuk Miss Iza okayy! thanks for ur time, reading my entry..
Salam Mesra..

"Smile Always ya!!"  =)

Tadaaa !!!

السلام عليكم dan salam sejahtera! 

Alhamdulillah selamat kembali ke dunia asal, KL. heee. kehidupan yang penuh pancaroba dan serba serbi memerlukan ketahanan mental. hehe. berhujung minggu dan bergembira sambil bercuti ke Puteri Resort, Ayer Keroh, Melaka bersama-sama pelajar dan pentadbiran Off-Campus UM, amat2 meninggalkan kesan mendalam dalam diri dan hati ni..alhamdulillah Allah mudahkan jalan kami mengharungi moment2 best bersama. Alhamdulillah !!
Banyak benda mau cerita sebenarnya.. tapi sekarang agak busy dengan something else..so, wait ya! update tntg Program will come next !! 

See ya !! 

Luv n Miss,


Kutu? Cari kutu?? huhh Mati Kutu !!

السلام عليكم dan salam sejahtera!

Sepeninggalan Ayun, saya asyik berseorangan.. jadi surirumah bujang-bujangan.hehe. Asyik-asyik menghadap laptop, layan movie, on FB, YM, but semuanyaaa boring, SUPER BORING. Kalau ada Ayun, ada jugak bahan usikan n bulian. hahaha. ( Yun, don't get angry okeeeh.) hahaha. ketawa besar kalau ingat kes-kes membuli adik ni.. Tapi sekarang tinggal sorang2, haa buli laa diri sendiri, amekaw! ;(  
serius boring!

Haishh macamana la boleh 'LUPA' bff yg satu ini.. kan best boleh conteng-conteng, boleh mengarut-ngarut..boleh main macam-macam, explore banyak benda..yeeha. sorry dear, kakchik lupaa ada kamuu!! 
siapa? siapa lagi,, Miss-iza's Corner lerr.. :)
sorry..

 Hm..walau apa pun terjadi..senyum itu mestiiii =)
Hidup mesti ceria dan gembiraa. So, jom ceriakan hati dan minda kita semuaa!! 

Sang Perindu-pada buah hati nun jauh di saaaana,






Safe Journey Back..AYUN!

السلام عليكم dan salam sejahtera!

Ayun, (my younger sister) akan balik kampung harini..bestnya! Tinggallah saya sendirian di ruangan penuh emosi  
ni. Tapi, it's okay..kepulangan beta pasti dinanti. hehe!

Jap lagi kami akan bertolak ke KLIA, (amboi macam tuan puteri pula dia aa), siap kena hantar hantar lagi.. untung laa..

Hm, okay, got to go and get ready.. didoakan semoga perjalanan beliau, Ayun a.k.a si Gemuk saya akan selamat..dan dirahmati Allah sentiasa.

Ayunnn.. kirim salam sama semuaaaa.. Ummi, abi, semuauaaaaaaaa.. Rindunya!! =(
hati hati nanti k. Luv u dik!

Me, kakchik ija,



Tuesday, 18 September 2012

Assalamualaikum wbt :)

Rajin pula tangan ni menaip hari ni.. Mudahan kita dapat manfaat.

Sekembali dari perjalanan jauh merentas hutan bangunan. Fuhh. Alhamdulillah akhirnya berakhir sebuah pengembaraan (4 hari 3 malam).. Sempat bertemu adik2 tersayang, Ayun, Hadi, Pika.. dan yang paling hottzzz sy sempat bertemu dan bersua muka tgn adik comel sy, Huda Bt Mohamad Nasir. Gadis bijak dan peramah. Pertemuaan singkat tapi saaaangan manis! :)

Singgah makan di KL Sentral waktu lunch hour tadi, ramai orang bukan main.. Tapi tetap digagahi langkah kaki sbb sangattt lapar. (padahal dah makan megiiii goreng sedapp air tangan Pika di hostel td) haha betapa kuatnya hamba makan sekarang. Pastu order makanan, makanan dpn mata terus makan, usai doa dibaca. Tengah2 bersantap, ada sorg gadis chinese dtg dari bahagian depan restoran. Dia dtg dari satu meja ke meja yang lain.. Seorang pn xpedulikan gadis tu.. Tapi gadis tu tetap tersenyum..manisss. 

Sampai giliran sy, gadis tu tunjuk isyarat (lambai tangan-= hai), lepas tu jari telunjuk diletak pada telinga n mulut dia. haa maksudnya =sy pekak + bisu..( tiba2 sy Teringat pada anak2 FAKIH..riiindunyaaaa). Sy yang sedang makan segera tunjukkan isyarat tangan, sy maksudkan wait. tapi maybe sbb salah sign, gadis tu pun terus pergi.. Sy panggil semula (dgn isyarat yg dia bole nampak) dan hulurkan beberapa not wang kertas yg sy mampu. Maklumlah student. Nak biarkan tp xsampai hati. Nak beli barang yang dijual, xberapa nak mampu. so sy bagi seadanya dan semampu sy :)

Sebelum beredar gadis tu senyum sambil tunjuk isyarat thank u dan sy balas welcome. ooh bahagia rasa hati :)

Mudahan bisa meringan sedikit ebban beliau <3

Seminggu berlalu.. LM 2012

Assalamualaikum wbt..

Seminggu selepas tamat Praktikal di SMK Pengkalan Permatang.. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, dugaan ujian dipersimpangan tu mestilah ada kan, tapi kita sebagai hamba-Nya harus akur dan redha dengan ketentuannya..

Macam-macam hal berlaku sepanjan kurang lebih 3 bulan berada di bumi Kuala Selangor.. Semuanya menjadi pengajaran, sempadan, panduan dan yang pastinya akan menjadi kenangan abadi sepanjang umur ini, inshaallah. Bak kata ckigu-cikgu senior, Praktikal Mengajar pasti menjadi kenangai terindah sepanjang meniti denai bahkan lebuh perjalanan seorang GURU.. 

Aktiviti Praktikum juga bakal di'buku'kan tidak berapa lama lagi inshaallah.

Menjadi kerinduan kini, dan akan datang. Itu sudah semestinya! ^__^


Wednesday, 29 August 2012

Bismillah..

Assalamualaikum wbt..

Lamanya xupdate teratak usang ni..dah lebih 2 bulan kalau xsilap..xberkesempatan untuk mencatat kenangan kehidupan sepanjang tempoh tu,.millions sorry to myself  T____T

Apa-apa pun alhamdulillah hari ni sy tergerak hati dan terrrr-rajin tangan menggodek blog ni..inshaallah sy akan kongsikan hal2 yang menarik dan inshaallah bermanfaat buat semua.

Ehem, sebelum tu, kalau anda perasan, sebelum ni sy gunakan 'Miss Iza' tapi sekarang dah xbole guna nick tu lagi, atas sebab2 yang xbole dielakkan. (hehe)

Alhamdulillah.. Syukur yg xterhitung pada DIA Yang Maha SATU.. dengan izinNYA, sy selamat menjadi isteri yang sah buat Suami Tercinta, Zulfadhli alFahmi bin Abdul Hamid, pada 21.8.12 (raya ke-3) yg lalu.. alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah..

Inshaallah sy akan update sedikit demi sedikit tentang persiapan, hari bahagia juga hari2 praktikal sy di Kuala Selangor yg sangaaattt pengalaman pengajaran :)

Jumpa lagi :)

Monday, 18 June 2012

JUN nan INDAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.


Pagi yang indah dan sangat sangat nyaman. Alhamdulillah masih berkesempatan menunaikan solat subuh, masih dipelihara iman dan Islamnya diri ini..alhamdulillah

Sudah lama saya tidak menulis dan meng-update blog ni. Rindunya ya Allah Dia saja yang tahu. sedar tak sedar sudah masuk pertengahan JUN.. Pagi ni plan mahu ke pejabat Sistem Kemasukan dan Rekod (SKR) UM. Beberapa hal perlu saya selesaikan pada hari ini juga. Doakan semuanya okay ya..

ESOK saya akan berdepan dengan my first and final paper. Subjek yang agak santai tapi memang memeningkan kepala, Kepimpinan Diri dan Organisasi (KDO). Tapi, walau apa pun keadaannya, insyaAllah saya akan buat yang terbaik. 

Hm..terlalu bayak yang ingin saya kongsikan di sini, almaklumlah sudah berbulan-bulan-bulan lamanya terbiar tanpa penjagaan sewajarnya (oh no, zolim kah aku?? ngeheehe) insyaAllah saya akan update dan share apa yang saya lakukan sepanjang menghilangkan diri ya. 

Ok gtg now. Perlu menyambung pembacaan sebelum bersiap untuk ke SKR pukul 8.00 nanti. See ya! :)



OPPSTT..Melayan kerinduan pada si comel comel saya barang sekejap,
(Balqis Hannan & Damia Qistina)
**comel kan kan kan? geram bila tengok gambar ni..rasa mcm mau cubit cubit cubit n cium pipi dua dua!! :D




lots of love,

Sunday, 18 March 2012

Kursus BBM (Autistic Children)

Assalamualaikum wbt semua..

Apa khabar hari ni? harap semua sihat dan sentiasa bahagia disamping insan insan tersayag ya :)

Oh hari ni saya dan beberapa rakan berkesempatan mengikuti Kursus Pembinaan Bahan bantu mengajar untuk  anak anak Autistic. Perjalanan dari rumah Dr. Nazean dan En. Zaini berdekatan kolej kediaman ke-9 UM ke Fakulti Pendidikan UKM taklah lama sangat, (saya pun tak pasti berapa minit masa yang diambil) tapi sampai sahaja kat UKM, sempat berpusing pusing berulang alik  dari main gate ke Fakulti Pendidikan sebab kami tak tahu jalan. aiyokk. But alhamdulillah, sampai jugak akhirnya.

Ramai parents yang dah sampai. oppst, actually pgrm dah start pun. Lepas dapat kumpulan, masing masing bawa haluan sendiri.. Saya, Sayuti Sabdan, dan En. Zaini dalam kumpulan yang sama,

Tahap Anak: Beginner :)

Madihah dan Jj pula bersama kumpulan:

Tahap Anak: Advance (klu xsilap)

So bermulalah sesi pembelajaran bersama Kakitangan Makmal Autism UKM. (eh betul tak ni?? hhehe)

Banyak perkara baru yang saya dapat hari ni..haa jom tengok bahan bahan yang dieksploitasikan pada hari ini :)


# Ni bahan 1st saya buat.. "FIRST THEN"

Kad ni sebenarnya untuk membantu anak anak autistic mengatur rutin harian mereka. Sbb mereka sebenarnya tidak mampu mengatur, mengagak, apa yang perlu dan akan dilakukan setiap kali, dan setiap hari.
So, dengan kad hijau dan dilekatkan First & Then, lepastu lekatkan pula gambar yang menunjukkan aktiviti yang akan atau perlu mereka lakukan. 

Contohnya: Work 1st, Then u can rest or play..

maksudnya anak anak ni tahu, lepas buat kerja or study, diorang akan dapat reward berbentuk rehat, games atau apa sahaja yang diorng suka. Nice kan cara ni.. sangat membantu mereka memahami rutin yang betul, dengan bantuan visual + listening to arahan. coz klu setakat arahan suara, mereka sememangnya kurang memahami..haa sebab tu la mereka ni dikategorikan sebagai AUTISM :) Special kan? :)

# xingat nama kad hijau ni apa, tp jenis plastik yg tebal.. 


Ni pula basket untuk letakkan buttons + benang. Pelajar akan masukkan benang pada lubang buttons tu satu persatu.. ini akan melatih daya fokus mereka yang umumnya sangat kurang.

Label tu untuk memudahkan guru or parents untuk susunkan BBM secara sistematik. So senang nak detect klu bahan kat dalam basket hilang or sedang digunakan :)



haa yang ni dah siap lekat LABEL :)


Yang ni pula penyepit kain pelbagai warna.. nak buat apa? haa wait and see ya!! :)

oppsstt ni la bentuk bila buttons dah dimasukkan ke dalam basket, siap untuk digunakan! 


Yang ni pula KOTAK MISTERI.. hehe. kotak ni mestilah disediakan bersama-sama..sebabnya, pelajar pelajar akan belajar mengasingkan penyepit mengikut warna yang betul..haa tgk kat bawah ada contohnya..tapi harus diingat, penyepit tu jangan letak banyak sangat nnt student jadi boring n malas nak buat sbb ingatkan kerja dorang tu baaaanyak sangattt :D lepas beberapa minggu baru bole tambah bilangan penyepit ya! 

tadaaa!! ni lah kejadiannya yang sebenar benarnya! comel kan?? hee. sebab Miss Iza yang balut kotak ni..hehe


Yang ni pulak aktiviti yang paling simple sekali. Just nak bagi student masukkan ping pong balls tu kat dalam basket. simple kan? :)


Ni pula ala ala sistem fail kat sekolah.hehe. Fail ni kosong, pic buah2an sedap tu saya tampalkan, dan gam-kan dgn 'solatape'. supaya tahan agak lama..yela student kan agak ganazzz bila teruja dgn games sewaktu belajar..selamatkan BBM anda wahai guru2 dan parents2 hebat sekaliaaannn :)

Nnti, student akan amik kad dalam sampul yg kat kiiiiri skali tu, dan padankan dgn pic yang dah ada kat sebelah kanan. 



Yang ni pun lebih kurang sama. Cuma yang ni nak bagi student bermain dengan Bentuk :)


Yang ni adalah RUTIN MENGGOSOK GIGI. dari awal saaampai akhir :)
So that student akan faham langkah demi langkah cara nak gosok gigi dengan betul :)
Gambar ni sebelum di liminate kan, so kami liminate kan sendiri kat dalam kelas.



Wajah setelah diliminatekan. haa bole buat sendiri je. Nnt bole la beli mesin tu..beli skali bole guna berrrrkali kali kali..berbaloi baloii.hehe



Last skali buh sticker ni kat hujung setiap bentuk..then kita arahkan student untuk ikut titik titik yang sedia ada. Simple but mencabar :)


 Ni pun sama..tapi saya rasa kena letak satu sticker sahaja,then letakkan arahan sama ada 'dari atas ke bawah or dari bawah ke atas", hehe pandangan je; supaya lebih JELAS :)

Ni yang amsih kosonggg..agak seronok bermain lekat lekat sticker..hehe


Ni la hasilnyaaaaa..banyakkk kannn??? :)



Oh ya! ini la en. Sayuti Sabdan. Rakan sekelas dalam benkel ini. (Pinjam muka jap, tayangn free maa.hee)


Bersama BBM yang menarik comel dan baaaaanyaaaakkkkkk :)


Dah masukkan dalam bonet.. xsabar untuk berkongsi dgn Family Akademi Fakih Intelek minggu depan! :)



Sebelum bertolak balik.. (Jj, Madihah & Miss Iza)

Nak masukkan lagi pics osem peserta peserta lain kat dlm ni..sangattt2 besstttt :)



Ibu IMAN, IHSAN, ISLAM :) yg berkerudung purple..semoga Allah anugerahkan saya ketabahan dan kesabaran seperti beliau, dan insan2 terpilih yg lain.amiinn.

Waahh Madihah & Jj khusyuk buat BBM :)

Sempat jugak Miss Iza posing.. acredit to adik Haaziq yg snap gambar ni :)

Dr. Hasnah Toran. Kegigihanmu inspirasiku :)

En. Zaini (husband Dr. Nazean- berkemeja maroon) dan rakan beliau. eh, en.Zaini..thnx sbb drive kitorang ke UKM, thnx ats sharing sepanjang pjalanan & thnxxx sbb treat us lunch tadi :)
En. Zaini sangattt penyayang & sgt2 baik..untung Dr. Nazean & family sbb ada ketua keluarga sehebat beliau!

Khusyukkk ustaz Sayuti 

Parents or therapist ye? xsempat kenal pun :(

Ni kak Ery Kumagai.. Mak kepada student kami UMMAR TARO..cantik nama sehensem tuannya..fuhh rindu kat Ummar henseeeemmmmm :)

 Okay lah setakat ni saja perkongsian untuk kali ni..Banyak benda nak sebuat pasal Autism ni tapi jari jemari dah macam nak bertambah runcingn dah ni..hehe. nak minta stopkan aktiviti menaip dgn kadar yang segera. hehe. so, next entry..tunggu yaa!! 



Salam mesra salam sayang fillah.,

Wednesday, 8 February 2012

Tutti Fruity (Nyum2)

السلام عليكم dan salam sejahtera!

Miss Iza harap uols semua sihat dan ceria harini..
hmm.. harini nak cerita pasaipaa ya?? hehe.. haritu Miss Iza ada join program under HEPUM, Unit Luar Kampus Uni. Malaya, yakni Program SURVIVAL LUAR KAMPUS..

haa..nak tau, program ni sangat2 lah best dan superbbb!! tak terkata..
Tapi kat sini bukan nak cerita pasal pgrm ni.. cuma kesan daripada pgrm ni.. haa.. kami dah creat group khas unt peserta2 Survival.. dan di sini kami semakin akrab dan rasa sayang pada adik2, dan teman2 seangkatan pun semakin mendalam..cheewah ayat..xbole blah..haha

Taktau mana datang cerita pasal Tutti Fruity ni haa.. eskrim yang yummy2..(hihi tau2 je yummy2 padahal xpenah makan pon sblom ni..) then asyik2 sebut2 Tutti Fruitty at last.. tiba2 rezeki datang bergolekk..yeaahh!! En. S Shamsudin nak belanja Miss Iza n da geng mamam Tutti Fruityyy.. sukaaaaaaa !!!!
dan alangkah beruntungnya Miss Iza dan kawan2 yang xbalik dapat mamam TF yg ternyata mmg
DAEBAKK !! ehem, special thanks to Tuan yang baik hati belanja all of us (Miss Iza, Jj, Masna & Fendi)

# Ni kat depan kedaii
a bit smoky right?? ala2 kat korea kononnya..haha
Padahalnya baru keluar dr dalam tu haa..sejukkk !! Mr. Kamera pon dah kesejukannn~berembun kott..hehe

#sebelum masuk tu..jumpa Fendy (siap buat gaya "fendy fendy fendy"..hehe)
#ni la Fendy.. Diva youu.. :)


 #Waktu makan2 dalam cafe Tutti Fruity~nyum2!
# haa,,ni la dia HERO kami pada hari kejadian.. hihi
En. S Ramlee & En. Khairul.. apapun, thnx sbb sudi belanja! Nyum2! :)


#Pics yg di snap sepanjang tempoh kejadian~ 
pssstt~haritu ada org xpuas hati sbb Miss Iza upload pics mereka2 ini shj.. x aci kata mereka..so, Miss Iza upload siiikit la pic yg ada muka Miss Iza yg xberapa nak cun ni haa.. hihi :P


# haaa.. snap2 laa puasss2..

#Oh My... Nyum3!!

 # Miss Iza & JJ ~ ada gaya kembar dak? bukan apa.. haritu time pgrm ada orang terrrsalah orang..hehe

#En. Khairul @ Nualis Zarai kiterrr & Mr. dIVA 

# Miss Iza & JJ (hajat nak yg bosau tu haa..kihkihh) :P


#Masna & Jj :)
haa.. hat ni sbnarnya before bertolak..tgah tggu lif pon menyempat lagikk..aiyokk

#Kesudahannya.. lepasni no tutti fruity.tutti fruity dah on fb..hihi
but still can make noise "nyum3'' kaannn?? heee!

oklah..stop kat sini dulu..nanti Miss Iza sambung cotcet cotcet ye!

do take care urself n happy happy happy smile alwayss..
Regards,

Jom mainnnn...

السلام عليكم dan salam sejahtera! 

Ni how ma?? kabare? apa khabar?? harap-harap semua sehat harini. Panjangnya cuti buatkan Miss Iza betul-betul boring. Maklumlah duduk jauh dari keluarga. Hari-hari dipenuhi dengan tidur, makan, reading, exploring, editing, dan macam-macam king-king lagi. Fesbuking pun xketinggalan. Boringnya hidup tanpa arah tujuan macamni.. Tuhan saja yang tahu betapa terseksanya minda ini.. (eleh padahal boleh je kan kalu nak buat or create sumthing yg agak berfaedah. Tapi saja nak buang masa..hee)
ok lah. beberapa hari ni Miss Iza ada beberapa perkara yang baaaru sangat di-try test.. apa dia? haa tgk pickat bawah nii..

Tadaaaa....





haa,.. ni dia barang bagus yang Miss Iza gilakan sekarang ni.. ntah dari mana datang perasaan ni..pantang ada masa free, mesti main benda alah ni. belajar la dengan tekunnya~siap hafal step untuk main lagu..Happy Bday  eeeleh kacang je kan?) but for me, ni benda special tauu,..dapat tune tu dah cukup membanggakan.. haa uols jangan nak gelak2.. Miss Iza baru belajar ni pun dah agak mampu nak mainkan lagu2 macam dalam movie Full House tuu..haa jangan main2.. (bangga sikit.. :P)


Haah?? Miss Iza beli piano?? aminnn ( aminkan cepat2, sbb kata2 tu kan DOA) hihi. adoyaii duit bayar sewa rumah pun kadang2 semput..ni kan pula untuk beli piano.. the cikai one pun susah nak dapat..manyak mahal woo.. ok, sebenarnya Miss Iza main guna laptop je.. haha. senang kan? klu uols nak main jugak pun boole! 

Macamana? hmm okay. rileks. firstly, kena lah download aplikasi Piano tu dulu.. 

#ok, sekarang kita kat desktop ye.

#klik kanan mouse, then pick gadget..klu dalam list gadget uols xde piano xpe. search je kat internet..oppstt tapi kena ada sambungan internet okay :)

#ok, bila dah dapat, tekan je terus untuk download..tadaa! siap dan bole start main. yeaahh! tahniahh :)

belajar sendiri or bole google kt youtube, cari je (tutorial piano, belajar piano, learn piano) kalau nak lagi best, taip je tajuk lagu beserta piano.. cth: HURT PIANO. :) then belajar n hafal step yg ada..uols pasti rasa super besttt!! mcm Miss Iza :)

Dan sekarang Miss Iza dah bercita2 nak beli Piano.. Tapi untuk waktu terdekat ni mmg xmampu.. haritu Miss Iza ternampak piano kat salah sebuah kedai kat The Curve..mak aiii, klu 24 ringgit tu xpela jugak..ni duaplohempat RIBU hengget..wowww..mahal tuuuuu..bole buat belanja KAWEN.hehe! ahaa..sebut kawen ni, myb Miss Iza bole buat syarat permintaan dalam list barang hantaran..kot2 la dapat kan?? siapa tauu,,hehe 

hmm..ok la,,Miss Iza dah penat membebel ni.. nanti sambung lagi ye! credit untuk junior Miss Iza kat UM, Miss Jameelea Jameel sebab banyak bantu dan tunjuk ajar Miss Iza not2 lagu yang best2 belaka..nanti kita main + berlatih sama2 lagi okayy :)

Dan untuk yang terakhir kalinyaa..

Nahhh..


Dream PIANO :)

Dan ni satu lagii..

haa..comel kan? untuk budak2 je..Miss Iza will make sure klu Miss Iza xdapat be the profesional one, anak-anak Miss Iza akan dapat pendidikan piano dengan baik..dan insyaAllah akan jd the best kat Malaysia one day..(aiseh, kawen x lagi, dah fikir pasal anak..kikiki) well, hidup mest ada plan kan kan kan?? hee :)

so doa2kan untuk Miss Iza okayy! thanks for ur time, reading my entry..
Salam Mesra..

"Smile Always ya!!"  =)

Monday, 30 January 2012

Tadaaa !!!

السلام عليكم dan salam sejahtera! 

Alhamdulillah selamat kembali ke dunia asal, KL. heee. kehidupan yang penuh pancaroba dan serba serbi memerlukan ketahanan mental. hehe. berhujung minggu dan bergembira sambil bercuti ke Puteri Resort, Ayer Keroh, Melaka bersama-sama pelajar dan pentadbiran Off-Campus UM, amat2 meninggalkan kesan mendalam dalam diri dan hati ni..alhamdulillah Allah mudahkan jalan kami mengharungi moment2 best bersama. Alhamdulillah !!
Banyak benda mau cerita sebenarnya.. tapi sekarang agak busy dengan something else..so, wait ya! update tntg Program will come next !! 

See ya !! 

Luv n Miss,


Tuesday, 24 January 2012

Kutu? Cari kutu?? huhh Mati Kutu !!

السلام عليكم dan salam sejahtera!

Sepeninggalan Ayun, saya asyik berseorangan.. jadi surirumah bujang-bujangan.hehe. Asyik-asyik menghadap laptop, layan movie, on FB, YM, but semuanyaaa boring, SUPER BORING. Kalau ada Ayun, ada jugak bahan usikan n bulian. hahaha. ( Yun, don't get angry okeeeh.) hahaha. ketawa besar kalau ingat kes-kes membuli adik ni.. Tapi sekarang tinggal sorang2, haa buli laa diri sendiri, amekaw! ;(  
serius boring!

Haishh macamana la boleh 'LUPA' bff yg satu ini.. kan best boleh conteng-conteng, boleh mengarut-ngarut..boleh main macam-macam, explore banyak benda..yeeha. sorry dear, kakchik lupaa ada kamuu!! 
siapa? siapa lagi,, Miss-iza's Corner lerr.. :)
sorry..

 Hm..walau apa pun terjadi..senyum itu mestiiii =)
Hidup mesti ceria dan gembiraa. So, jom ceriakan hati dan minda kita semuaa!! 

Sang Perindu-pada buah hati nun jauh di saaaana,






Sunday, 22 January 2012

Safe Journey Back..AYUN!

السلام عليكم dan salam sejahtera!

Ayun, (my younger sister) akan balik kampung harini..bestnya! Tinggallah saya sendirian di ruangan penuh emosi  
ni. Tapi, it's okay..kepulangan beta pasti dinanti. hehe!

Jap lagi kami akan bertolak ke KLIA, (amboi macam tuan puteri pula dia aa), siap kena hantar hantar lagi.. untung laa..

Hm, okay, got to go and get ready.. didoakan semoga perjalanan beliau, Ayun a.k.a si Gemuk saya akan selamat..dan dirahmati Allah sentiasa.

Ayunnn.. kirim salam sama semuaaaa.. Ummi, abi, semuauaaaaaaaa.. Rindunya!! =(
hati hati nanti k. Luv u dik!

Me, kakchik ija,